zaujahku....

Hak-Hak Suami Dari Isterinya

* Isteri yang sentiasa menjaga kebersihan, kesihatan, dan kesempurnaan dirinya, rumahtangga serta anak-anak
* Isteri yang sentiasa mencintai dan menghormati keluarga suaminya seperti mana ia menghomati dan menyayangi keluarganya sendiri.
* Isteri yang sentiasa menjaga aurat dari pandangan yang bukan mahramnya dan pandangan matanya sendiri
* Tidak membenarkan lelaki yang bukan mahram memasuki rumahnya ketika ketiadaan suami
* Isteri sedia menjadikan suaminya sebagai ketua dalam rumah tangga mereka. Ini kerana sifat semua jadi yang telah Allah anugerahkan kepada kaum lelaki.
* Isteri sedia memberikan kesetiaan, ketaatan dan kepatuhan kepada suaminya selagi suruhan suaminya tidak bertentangan dengan perintah agama.
* Isteri sedia memberikan layanan kasih sayang dan sehingga membuatkan suami merasakan rumah tangganya itu adalah tempat untuk mendapatkan ketenangan dan kebahagian dari sebarang masalah kerja.
* Isteri yang sentiasa menjaga rahasia dan maruah suaminya begitu juga dengan maruahnya sendiri ketika ketiadaan suaminya
* Isteri mestilah memohon keizinan suaminya untuk keluar dari rumah atau mengerjakan puasa sunat.
* Isteri mestilah bijak menguruskan harta suami dalam berbelanja dengan kadar yang sederhana serta tidak membazir cara ini dapat menyelamatkan suami dari masalah keuangan
* Isteri yang sedia menerima pemberian suami dengan penuh keikhlasan dan kerelaan.
* Isteri yang tidak meminta sesuatu yang suami tidak mampu untuk menunaikannya
* Isteri yang sentiasa bersyukur dan tenang sama ada menerima nikmat atau dugaan dari Allah.
* Sedia melaksanakan tugas dan tanggungjawab sebagai seorang isteri dan ibu serta perintah Allah dengan tabah dan sabar.
* Berdiam diri sambil mendengar bila suaminya sedang bercakap.
* Isteri yang sedia melayani dan memenuhi kehendak batiniah suami bila di perlukan
* Isteri yang sentiasa menghias diri bila di hadapan suami dan sebaliknya pula bila ketiadaan suaminya.
* Isteri yang sentiasa mendahulukan keperluannya suami dari keperluannya sendiri
* Isteri yang sentiasa bersikap malu terhadap suaminya, bersopan santun dalam perkataan dan juga perbuataannya
* Isteri yang menemani suaminya ke muka pintu bila ia hendak keluar dan menyambutnya dengan senyuman bila ia pulang >>>


>>>>hahahahahhahaah cuma satu jer yg saya..tak pernah tingal...dari mula ber nikah hinga lah sekarang ni......setiap pagi apabila bangun dari tidur..aku memuji zaujah ku....alhamdulillah cantiknya isteri abg ...pagi2 ni sambil aku mengucup dahinya.......barulah aku keluar rumah mencari reski dengan keadaan..tenang dan gembira...........wahai isteriku.....telah ku ampunkan dosamu..sejak dari hari pertama kau kunikah hi...hinga ker akhir hayat ku.....di sini ingan ku katakan..perasaan ku yg terpendam.....aku amat berterimakasih..kepada mu..kerana sangup bersusah senang.selama kita berumah tangka selama 10thn....dan dalam masa kau bersama ku....aku terasa sangat gembira diatas layanan mu terhadap ku.......wahai isteriku....sayang....jaga dan didiklah anak2 kita..dengan penuh kasih sayang..dan berilah ia didikan agama...yg secukupnya..seandai nya aku...akan meningalkan mu....dan jagalah dirimu..kuatkan lah iman tetapkanlah hati.....untuk kau menempuh dugaan dan cubaan allah...didunia ini........dan ingatlah wahai zaujah ku....pesanku ini...sesunguhnya allah telah memberi ilmu yg tidak buleh di tulis dan di baca...iya itu akal...dan tak ternilai harganya....gunakanlah iya ..dengan sebaik2nya.....asalamualaikum....salam sayang..rindu peluk kucupan..dari suamimu.....

Comments

Popular posts from this blog

~~Doa~~