Salam

Thursday, November 26, 2009

Extra charge.

TAHUKAH ANDA BAHAWA PIHAK OPERATOR TELEKOMINIKASI MENGKAUT KEUNTUNG CHARGE YANG KITA TIDAK GUNA. CHARGENYA MUNGKIN DALAM RM0.10 SETIAP CALL YANG DIAKTIVE KE PETI SUARA, SEDANGKAN KITA TIDAK MEMERLUKANNYA.

CONTOHNYA, SEKIRA KITA BUAT PENGGILAN DAN TIDAK JAWAB / TEL OFF. SECARA AUTOMATIK PANGGILAN KITA AKAN DI HALA KE VOICE MESSEGE. UCAPAN YANG DITERIMA AKAN DIKREDIT KE AKUAN KITA SAMA ADA PRE-PAID / POST PAID. PENERIMAAN INI ADALAH TIDAK PERLU TETAPI PIHAK OPERATOR TELAH MENGAUT KEUNTUNGAN.

SEKIRANYA 2 - 3 JUTA PANGGILAN YANG TIDAK DAPAT DIJAWAB / OFF BAYANGKAN BERAPA MEREKA DAPAT DUIT DARI PENGGUNA RM200K - 300K SEHARI, KALAU SEBULAN / SETAHUN? SAMA ADA KITA SEDAR ATAU TIDAK KITA MEMBAYAR PADA PERKHIDMATAN YANG TIDAK SEPATUTNYA KITA BAYAR.

KALAU NAK CUBA, CUBA TEL PADA TALIPHONE YANG OFF / TIDAK DIJAWAB. ANDA AKAN PASTI DAPATI KREDIT AKAN DIPOTONG. SETIAP HARI 3-5 KALI CALL MASUK KE PETI SUARA, ANDA TELAH DERMA 30 - 50 SEN SETIAP ORANG PADA OPERATOR TELEKOMINIKASI.

Tuesday, November 24, 2009

Mencuci hati.

Segala aspek kehidupan ini bermula daripada hati. Oleh itu di bawah ini ada beberapa cara bagaimana hendak mencuci hati. Diolah oleh pakar motivasi Datuk Dr. Haji Fadzilah Kamsah.

1. Dirikan solat dan banyakkan berdo'a - Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo'a turut katakan "Ya,Allah jadikan hatiku bersih"
2. Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100 X sebelum tidur - Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan. 3. Solat taubat - Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda.
4. Membaca Al-Quran - Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi. Sekurang- kurangnya bacalah "Qulhu-allah" sebanyak 3X.
5. Berma'af-ma'afan sesama kawan setiap hari - Semasa meminta maaf perlu sebutkan. 6. Bisikan kepada diri perkara yang positif - Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. katakan lah "Aku sebenarnya......(perkara yang elok-elok belaka)
7. Program minda/cuci minda - Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati "Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif". Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya
8. Berpuasa - Sekiranya dalam berpuasa, terhindar dari melakukan perkara-perkara kejahatan.
9. Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila- bila masa).
10. Kekalkan wuduk.
11. Bersedekah.
12. Belanja orang makan.
13. Jaga makanan - jangan makan makanan yang subhat.
14. Berkawan dengan ulama.
15. Berkawan dengan orang miskin (menginsafi).
16. Pesan pada orang, jadi baik.
17. Menjaga pacaindera (mata, telinga, mulut...dsb), jangan dengar orang mengumpat.

Wahai teman-temanku,..

Wahai teman-temanku,
Laluilah dengan tenang di tengah-tengah keriuhan dan kesibukan pentas
dunia ini dan ingatlah bahawa segala ketenteraman lahir dari JIWA yang suci.

Seberapa yang terdaya semaikan benih kemesraan pada setiap insan serta
kekalkan semangat muhibah dan berbudilah bahasa setiap masa.

Lahirkan dengan perlahan dan tegas perkara-perkara yang hak.
Dengarlah kata-kata keluhan setiap daripada mereka walaupun membosankan
atau jahil.
Mereka juga mempunyai kisah hidup pahit manisnya.
Jauhilah mereka yang kasar dan sombong kerana mereka ini adalah pengacau
jiwa halusmu.

Jika engkau selalu bandingkan dirimu dengan yang lebih tinggi, mungkin engkau akan rasa kecil dan kecewa.
Tetapi ingat, di setiap lubuk dan pelusuk dunia ini
ada yang kurang nasib baiknya daripadamu.

Berbanggalah dengan segala titik peluh usaha dan rancangan masa depanmu.
Berhati-hatilah dalam mengatur pekerjaan dan urusanmu kerana dunia ini
penuh dengan segala tipu helah.

Janganlah pula engkau selalu mempunyai sangkaan buruk pada setiap sesuatu.
Ramai di antara mereka yang berjuang untuk hidup perlukan keberanian dan
pengorbanan.

Teruskan hidupmu yang sederhana dan dengan yang terdaya.
Usah hidup berpura-pura.
Ambil pengajaran dari masa silammu.
Tanamkan JIWA keimanan dan isikan ia dengan titisan cahaya ilmu yang suci.

Hargailah dirimu.
Kamu ditakdirkan berada di sini, maka sujudlah kepadaNya dengan HATI yang
tenang dan JIWA yang khusyuk.
Berhati-hatilah merintis jalan hidup ini….
bertaffakurlah….
dan berkomunikasilah dengan Allah sepanjang masa

Merasa Bangga.

bagaimana kau merasa bangga
akan dunia yang sementara
bagaimanakah bila semua hilang dan pergi
meninggalkan dirimu

bagaimanakah bila saatnya
waktu terhenti tak kau sedari
masihkah ada jalan bagimu untuk kembali
mengulangkan masa lalu

dunia dipenuhi dengan hiasan
semua dan segala yang ada akan
kembali padaNya

bila waktu telah memanggil
teman sejati hanyalah amal
bila waktu telah terhenti
teman sejati tingallah sepi

50 LANGKAH MENJADI SUAMI MITHALI

Langkah Bestari Suami Mithali ( Dato' Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah)

1. Pasang niat dan berdoa untuk menjadi suami terbaik. Tanpa berniat dan berdoa anda tidak mungkin jadi suami yang cemerlang. Ramai suami terlupa.

2. Bersyukur kerana mempunyai pasangan hidup. Yakinlah bahawa isteri anda adalah pasangan terbaik yang Tuhan tentukan untuk anda. Ketentuan Tuhan adalah yang terbaik.

3. Suami mithali menjadi kebanggaan isteri. Pastikan anda membentuk sifat positif dan istimewa. Cuba tanya diri apakah sifat atau amalan yang boleh dibanggakan oleh isteri anda.

4. Setiap hari pulang dengan senyum dan bersemangat. Apabila suami tersenyum, isteri dan anak-an ak akan bahagia dan rahmat Tuhan akan turun.Senyumlah apabila sampai ke rumah.

5. Pastikan anda ada masa untuk berbual dengan isteri setiap hari. Semua isteri bahagia apabila dapat berbual dengan suami. Berapa minit yang anda luangkan unutk berbual dengan isteri setiap hari ?

6. Telefon isteri ataupun hantar SMS sekadar untuk menyatakan yang anda sayang ataupun rindu pada isteri. Isteri anda akan berasa seronok dan bahagia apabila mendapat panggilan ataupun mesej tersebut.

7. Hiburkan hati isteri anda dengan bercerita, buat lawak atau gurauan yang mesra. Setiap gurauan mengubat hati isteri dan mengeratkan hubungan suami isteri.

8. Pastikan anda bergurau senda dengan isteri di dalam kenderaan semasa dalam perjalanan ke tempat kerja ataupun ke mana sahaja. Ramai suami membazir masa dengan membisu semasa di dalam kenderaan.

9. Amalkan makan bersama setiap hari. Berbual mesra dan nasihat menasihati semasa makan. Amalan ini akan menarik hidayat Tuhan dan mengeratkan hubungan. Elakan berbual perkara yang melalaikan semasa makan.

10. Ajak isteri mandi bersama sekali sekala. Bergurau senda semasa mandi bersama adalah sunah yang dapat mengeratkan hubungan suami isteri.

11. Bantu isteri melakukan kerja rumah. Ini adalah sunah yang dapat meringankan beban isteri, mengeratkan kasih sayang dan menbahagiakan pasangan anda.

12. Amalkan mesyuarat keluarga sekerap yang mungkin. Amalan bermesyuarat menarik hidayat Tuhan,mengeratkan hubungan dan menyelesaikan banyak masalah.

13. Pastikan penampilan anda anggun, kemas, bersih, wangi, sihat dan ceria. Ramai suami inginkan isteri yang mengancam, tetapi mengabaikan Penampilan diri sendiri. Mana adil ?

14. Didik isteri dengan memberi nasihat dan peringatan secara hikmah.Jadikan tindakan dan amalan anda sebagai contoh teladan yang cemerlang.Elakkan cakap tak serupa bikin.

15. Berikan nafkah kepada isteri mengikut keperluan keluarga dan kemampuan suami. Ramai suami mengabaikan nafkah kerana isteri bekerja. Ramai suami yang kedekut dan berkira. Ini menyebabkan isteri derita dan rumah tangga terancam.

16. Jadikan penawar hati kepada isteri. Ambil berat keperluan dan kemahuan dan peka kepada emosi dan situasi isteri. Isteri yang bahagia membentuk keluarga sejahtera

17. Sentiasa taat kepada semua perintah Tuhan dan memastikan keluarga juga patuh kepada Tuhan.

18. Suami mithali sentiasa menyimpan rahsia isteri. Ramai suami secara sengaja ataupun tidak sengaja menceritakan keburukan isteri kepada orang lain. Ini wajib dihentikan.

19. Muliakan keluarga isteri seperti keluarga sendiri. Ada suami yang menbeza-bezakan antara keluarganya dan keluarga isteri. Ada suami yang memusuhi keluarga isteri. Anda bagaimana ?

20. Bentuk sifat cemburu yang positif. Cemburu tanda beriman, sayang dan endah. Suami yang tidak cemburu adalah dayus. Isteri amat suka apabila suaminya ada sifat cemburu. Dia rasa dihargai.

21. Jadilah suami yang pemaaf. Syurga isteri di bawah tapak kaki suami.Maafkanlah isteri setiap malam sebelum tidur supaya rumah tangga bahagia dan isteri mudah masuk syurga.

22. Tegur kesilapan isteri dengan hikmah dan kasih sayang. Isteri merajuk bukan sebab ditegur, tetapi cara ditegur yang kasar. Apabila suami kasar, isteri jadi takut, bingung, hiba dan memberontak.

23. Gunakan Nabi Muhammad sebagai model. Hidupkan amalan sunah dalam rumah tangga. Sebut nama rasul apabila mendidik dan menasihati keluarga bagi mendapat hikmah.

24. Mendahulukan keperluan isteri daripada orang lain. Ini adalah tertib memberi khidmat. Ramai suami yang melebihkan orang lain daripada isterinya. Elakan kesilapan ini.

25. Suruh isteri dirikan sembahyang dan ibadah lain. Apabila berjauhan, telefon ataupun SMS bagi mengingatkan sembahyang.Wasiatkan isteri untuk sembahyang fardu dan sunat. Buat pesanan ini sehingga suami meninggal dunia.

26. Cintai isteri sepenuh hati. Cintai tanpa syarat, bertambah mengikut usia, penuh kemaafan, memberi tenaga,tidak pernah sensara serta berteraskan iman dan takwa.

27. Sentiasa berubah secara positif. Sebelum cuba ubah isteri dan keluarga, ubah diri dulu. Apabila suami berubah, keluarga akan turut berubah. Apabila suami cemerlang, isteri akan gemilang.

28. Pamer keprihatian yang tinggi terhadap keluarga. Ramai suami tidak ambil kisah dengan keluarga mereka.Cuba tanya apa lagi khidmat tambahan yang patut berikan kepada keluarga.

29. Pamer kematangan yang tinggi. Orang yang matang tenang, sabar, waras, bijaksana, dapat membuat keputusan dan cekap menyelesaikan masalah.

30. Memuliakan semua perempuan bukan sekadar isterinya. Ramai lelaki cuba hormat wanita tertentu sahaja.Ramai isteri yang kecewa terhadap suami yang menghina atau tidak hormat sebarang wanita termasuk pembantu rumah.

31. Bentuk beberapa sifat wanita yang terpilih dalam diri suami. Nabi Muhammad amat pemalu, pemaaf, peka,endah dan mudah menangis. Sifat wanita yang ada pada lelaki menaikkan martabat lelaki dan lebih disayangi wanita.

32. Mahir dalam menguruskan keluarga. Peka dengan masalah dan karenah ahli keluarga, cekap mencari punca masalah, mencari alternatif penyelesaian dan memilih penyelesaian yang optimum.

33. Membaiki diri secara berterusan. Tingkatkan iman dan takwa, cuci hati dengan sembahyang taubat, istighfar,memaafkan dan minta maaf, berkawan dengan orang yang baik, pendapatan yang berkat dan baiki amalan dan tindakan.

34. Jadi contoh atau model terbaik untuk keluarga. Doa dan usaha supaya setiap perbuatan anda dapat dicontohi dan dibanggakan ahli keluarga.Apakah sifat dan amal anda yang dapat dicontohi oleh ahli keluarga ?

35. Jadikan diri anda pendorong dan motivator berkesan unutk keluarga.Sentiasa beri galakan dan belaian. Elak marah, kritik ataupun hina keluarga. Fikir positif dan bersangka baik terhadap keluarga.

36 Tingkatkan ilmu berkenaan agama. Lazimnya, suami yang mendidik keluarga berkenaan agama. Belajarlahilmu agama dengan niat mendidik diri dan keluarga.

37. Sentiasa menegakkan kebenaran. Tegas menyatakan apa yang buruk dan apa yang baik. Elak mengenepikan kebenaran semata-mata bagi menjaga hati ahli keluarga. Tegakkan kebenaran dengan hikmah.

38. Bertindak tegas dan lemah lembut mengikut situasi. Tegas dalam menyeru ke arah kebaikan. Lemah lembut dalam menegur dan memberi nasihat. Tegas sangat orang memberontak, lembut sangat orang pijak.3

39. Latih diri memuji dan menghargai isteri. Ramai suami yang pandai kritik tetapi tidak tahu memuji. Belaian merawat emosi dan fizikal isteri dan membuat dia terasa disayangi. Cari peluang untuk sentiasa memuji.

40. Cari peluang untuk bertindak romantis terhadap isteri. Ini termasuk senyum, lemah lembut, sebut sayang tiga kali sehari, buat sebelum disuruh, sentuhan sayang, pujian dan memberi hadiah.

41. Fahami yang isteri ingin selalu di sisi suami. Suami pula berjauhan dengan isteri sekali sekala. Apabila berjauhan, telefon, SMS ataupun e-mel unutk bertanya khabar, berikan maklumat dan mengubat rindu.

42. Bentuk kerjasama yang mantap dengan isteri. Pamer kesatuan hati dan pendapat kepada anak-anak dan orang lain. Wujudkan kerjasama melalui mesyuarat, berbual, tolak ansur, bermaaf-maafan dan banyak berdoa.

43. Nilai diri daripada kaca mata isteri. Buang sifat dan amalan yang isteri benci. Berusaha keras melakukan perkara yang isteri suka. Apabila isteri bahagia, suami akan bertambah bahagia.

44. Apabila suami melayan isteri seperti mana dia melayan kawan, pasti isteri bahagia. Bayangkan cara anda melayan isteri sebelum kahwin. Ulangi layanan itu sekarang. Pasti hebat kesannya.

45. Suami wajar belajar jadi mengikut setia. Patuhi cadangan, Pandangan dan pandapat isteri yang betul. Jangan bangkang perkara yang baik. Kawal macho dengan saksama.

46. Buat undang-undang dalam rumah tangga. Apabila suami marah, isteri mesti senyap. Apabila isteri marah,suami mesti senyap. Ini mengelakkan daripada bergaduh. Orang tidak boleh bergaduh sendirian.

47. Latih gerak batin anda supaya serasi dengan gerak batin isteri.Serasikan gerak batin dengan berdoa, patuh perintah Tuhan, maafkan isteri, bersangka baik dan lakukan perkara baik untuk isteri mengikut sebarang lintasan dalam hati.

48. Pimpin isteri dengan nasihat dan kasih sayang. Pesan selalu dan nasihat sekali-sekala. Waktu terbaik nasihat adalah semasa rehat, minum petang, waktu bersiar-siar dan semasa hendak tidur.

49. Seimbangkan hidup dengan sempurna. Rajin di tempat kerja, Rajin juga di rumah. Peramah dengan kawan, peramah juga dengan isteri. Disiplin di pejabat, disiplin juga di rumah. Sabar dengan orang, sabar juga dengan isteri. Di luar dan di dalam rumah serupa.

50. Urus stress dengan sempurna supaya keluarga tidak terjejas, lakukan riaadah, berdiet, hentikan merokok,bercampur dengan orang positif, bermain dengan bayi, tengok ikan di akuarium, menyanyi, sembahyang taubat dan maafkan semua orang.

SEJARAH PELIK.

Negara


Canada adalah perkataan Red Indian yang bermaksud "Lembah Besar"
************************************************************

Pada tahun 1984, peladang Canada menyewakan badan lembu mereka untuk
ruang iklan.

***************************************************************

0.3% kemalangan jalanraya di Canada membabitkan rusa.

***************************************************************

Dalam kebakaran terbesar di London pada tahun 1966, separuh dari kota
London terbakar tapi cuma 6 orang yg tercedera.

***************************************************************

Bolivia ada dua ibu negara.

***************************************************************

Amazon adalah sungai yang terbesar di dunia, 6,259 km

***************************************************************

Bandar Calma di Chile tidak pernah langsung menerima hujan

***************************************************************

Orang Francis makan lebih banyak keju dari negara lain di dunia

***************************************************************

Ada sebuah tempat di Francis yang bernama "Y"

***************************************************************

Raja Louis XIX memerintah Perancis selama 15 minit sahaja.

***************************************************************

Ketinggian Eifel Tower di Perancis sentiasa berubah mengikut suhu.
Adakalanya sehingga 6 inci.

***************************************************************

Lagu kebangsaan Greece ada 158 versi.

***************************************************************

Orang Bulgaria paling banyak makan yogurt di dunia

***************************************************************

Belanda telah melaksanakan kempen menentang sikap sumpah menyumpah.
Stesen Keretapinya mula meletakkan tanda 'Ketinggalan Keretapi?
Menyumpah tidak membantu'

***************************************************************

Belanda adalah satu-satunya negara di dunia yang ada anjing kebangsaan.

***************************************************************

King George I di England tidak boleh berbahasa Enggeris. Beliau di
besarkan di Jerman.

***************************************************************

Mesin pengeluaran wang (ATM) mula-mula di cipta di England pada 1965

***************************************************************

Buku panduan talipon di negara Iceland kadangkala turut memuatkan
pekerjaan seseorang. Ini adalah kerana terlalu banyak penduduknya
yang memiliki nama yang sama.

***************************************************************

Sehingga tahun 1997, lebih banyak babi dari manusia di Denmark.

***************************************************************

Sweden mempuyai kadar kelahiran paling sedikit (1 dlm 100)

***************************************************************

Komik kartun Donald Duck pernah diharamkan di Finland kerana ia
tak pakai seluar.

***************************************************************

Lithuania adalah negara yg punyai paling banyak orang bunuh diri.

***************************************************************

Kod talipon untuk Russia ialah ' 007 '

***************************************************************

Harga bagi burger McDonald's Extra Value di Russia sama dengan
purata sebulan gaji pekerja Russia

***************************************************************

Orang Russia menjawab talipon dengan menyebut'saya mendengar'

***************************************************************

Amerika beli Alaska dengan harga 2 sen seekar dari Russia

***************************************************************

1 dari 5 doktor di seluruh dunia adalah orang Russia

***************************************************************

Keretapi yg bergerak setiap hari pergi dan balik ke Bombay di India
dibuat untuk menampung 1,700 penumpang tetapi ianya di naiki oleh
7000 penumpang setiap perjalanan.

***************************************************************

Nepal adalah satu-satunya negara yang mempunyai bendera yang
bukan empat segi.

***************************************************************

Setiap perokok di China menghisap 1,800 batang rokok setiap tahun.

***************************************************************

Lebih banyak orang China yang berbahasa Enggeris dari org Amerika.

***************************************************************

Berus gigi dicipta di China pada tahun 1498

***************************************************************

Vatican City adalah negara terkecil di dunia dengan penduduk 1000
orang dan bersaiz 108 ekar.

***************************************************************

Di Jepun, tembikai berbentuk empat segi.

***************************************************************

98% mayat di Jepun dibakar.

***************************************************************

Nombor 'four' di Jepun dianggap nombor sial kerana sebutannya dalam
bahasa Jepun sama dengan perkataan 'mati'

***************************************************************

Ada tempat di Jepun dinamakan 'O'

***************************************************************

Pada kurun ke 16, orang Philipina menggunakan 'yo-yo' sebagai
senjata perang.

***************************************************************

Nama tempat terpanjang di dunia ialah
'Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakpikimaungahoronukupokai-
iwhenuakitanatahu' iaitu nama sebuah bukit di New Zealand.

***************************************************************

Pulau terbesar di dunia ialah Greenland.

***************************************************************


Binatang/Serangga


Sotong raksasa mempunyai mata yang terbesar diantara semua binatang.

**************************************************************

Jika anda letak ikan emas di bilik gelap, ianya akan kelihatan
berwarna putih.

**************************************************************

Siput boleh tidur sehingga 3 tahun.

**************************************************************

Kebanyakan ayam jantan berkelip sebelah mata saja pada satu satu masa.

**************************************************************

Seekor kuda punya lebih 18 tulang dari seorang manusia.

**************************************************************

Tikus tak boleh muntah. Sebab itu racun tikus amat berkesan
membunuhnya.

**************************************************************

Kucing boleh dengar bunyi ultrasound

**************************************************************

Gajah adalah satu-satunya mamalia yang tidak boleh melompat

**************************************************************

Beruang dewasa boleh berlari sepantas kuda.

*************************************************************

Air kencing kucing bercahaya dalam gelap

*************************************************************

Rama-rama terbesar di dunia ialah Queen Alexandra Birdwing di
Papua New Guniea, sayapnya lebih kurang 11 inci.

*************************************************************

Mamalia terkecil di dunia adalah sejenis spesis kelawar di Thailand
yang beratnya hanya seberat duit syiling 1 sen.

*************************************************************

Lipas boleh hidup selama sembilan hari tanpa kepala sebelum ia
mati kelaparan.

*************************************************************

Deria rasa rama-rama di kakinya.

*************************************************************

Seekor kucing ada 32 otot di setiap telinganya

*************************************************************

Tapak Sulaiman tak ada otak

*************************************************************

95 % dari badan obor-obor adalah air.

*************************************************************

Jantung ikan paus biru hanya berdenyut 9 kali seminit.

*************************************************************

Panjang lidah sesumpah dua kali panjang dari badannya.

*************************************************************

Lidah buaya melekat pada lelangit di mulutnya.

*************************************************************

Ikan jerung boleh mengesan satu bahagian darah dari 100 juta
bahagian air.

*************************************************************

Tapak Sulaiman boleh pusing perutnya keluar.

************************************************************

Cacing pita akan makan diri sendiri kalau tak jumpa makanan.

************************************************************

Lintah ada empat hidung

************************************************************

Burung hantu adalah satu-satunya burung yang boleh lihat warna
biru.

************************************************************

Penguin adalah satu-satunya burung yang boleh berenang tapi
tak boleh terbang.

************************************************************

Ngauman singa boleh didengar sehingga jarak 5 batu

************************************************************

Kanggaru dan burung emu tak boleh berjalan ke belakang.

************************************************************

Kucing ada lebih 100 nada vokal (bunyi), anjing ada sepuluh saja.

************************************************************

Daripada seribu ekor babi di seluruh dunia, seekor darinya akan
menyerupai orang yang sedang membaca ni - aimanku facts


************************************************************

Tikus mondok boleh menggali lubang sedalam 91 meter ( 300 kaki )
dalam tempoh satu malam.

************************************************************

Serangga mengatasi jumlah manusia dgn nisbah 100,000,000 serangga
-seorang manusia

************************************************************

Sesumpah boleh menggerakkan mata mereka ke arah yg bertentangan
pada satu masa.

************************************************************

Seekor lembu memberikan sepanjang hayatnya memberikan sebanyak
200,000 gelas susu.

************************************************************

Bila ikan jerung menggigit, matanya bertukar hitam dan giginya
terkeluar.

************************************************************

Lalat bergerak ke belakang ketika mula-mula terbang

************************************************************

Serangga terbesar yang pernah ada di bumi ialah pepatung yg
mempunyai sayap sepanjang 3 kaki.

************************************************************

Unta mengunyah makanan dalam bentuk no 8.

************************************************************

Ikan Paus Biru adalah binatang terbesar di dunia, panjangnya 100
kaki dan seberat 150 tan. Dinasor terbesar di dunia hanya
seberat 110 tan.

************************************************************

Kucing, unta dan zirafah berjalan dengan cara kaki kanan, kaki
kanan, kaki kiri, kaki kiri.

************************************************************

Seekor singa di hutan biasanya membunuh lebih dari
20 mangsa setiap tahun.

************************************************************

Lebah madu ada bulu pada matanya.

************************************************************

Untuk sampai ke sungai atau tasik dimana belut menghabiskan
sebahagian besar hidupnya, ia berenang sehingga 4,827 km tanpa
henti.

************************************************************

Adalah menyalahi undang-undang membela binatang di Iceland.

************************************************************

Siput mengawan hanya sekali dalam hidupnya. (bodoh betoi)

************************************************************

Taik ayam keseluruhan hidupnya boleh menghasilkan electrik dan
menyalakan mentol lampu 100 watt selama 5 jam.

************************************************************

Kalajengking boleh bertahan 200 kali lebih dari manusia jika
terkena radiasi bom nuklear.

************************************************************

Ulat bulu ada purata 248 otot di kepalanya

************************************************************

Anda mungkin boleh mendahului(di depan) seekor lembu ketika menaiki
tangga tetapi tak boleh mendahuluinya ketika menuruni tangga...
Jangan tanya kenapa, Cuba fikir kenapa??????

************************************************************

Kanggaroo tak boleh melompat melainkan ekornya menyentuh tanah dulu.

************************************************************

Ikan lumba-lumba tidak bernafas secara automatik, sebaliknya mereka
perlu memberitahu diri sendiri supaya bernafas.

************************************************************

Kucing boleh tidur sehingga 16-18 jam sehari.

************************************************************

Babi boleh menghasilkan banyak produk, antaranya butang, gelas,
berus cat, krayon, kapur dan lain-lain.

************************************************************

Permaisuri anai-anai boleh hidup sehingga 50 tahun dan melahirkan
anak sebanyak 30,000 sehari.

************************************************************

Makanan yg paling disukai oleh lipas ialah gam di belakang stem.

************************************************************

Ikan tuna berenang pada kelajuan 14 km sejam dan menurut saintis
seekor ikan tuna yang berusia 15 tahun biasanya telah berenang
sejauh 1,609,000 km.

************************************************************

Seekor badak yang dewasa boleh menelan separuh badan buaya yang se
besar 12 kaki panjang.

************************************************************

Daripada 4000 spesis mamalia di dunia, 900 darinya adalah spesis
kelawar.

************************************************************

Anai-anai teransang dengan muzik. Jika anda memasang muzik,
anai-anai akan memakan rumah anda 2 kali lebih pantas.

************************************************************

Nama Kanggaroo asalnya ialah bila beberapa orang pengembara
kulit putih ternampak seekor binatang yang terlompat-lompat, lantas
mereka bertanya pada orang asli di sana apa nama binatang tu,
Orang asli menjawab 'Kanguru' (yang bermaksud 'tak tahu')

************************************************************


Tubuh Manusia


Otak manusia mempuyai lebih kurang 100 bilion sel saraf.

************************************************************

Saraf berdenyut dari dan ke otak selaju 274km sejam.

************************************************************

Mustahil anda boleh membuka mata ketika bersin.

************************************************************

Interaksi 72 pelbagai otot diperlukan untuk manusia menghasilkan
suara.

************************************************************

Secara purata, kelajuan batuk yg keluar dari mulut anda ialah
96 km sejam.

************************************************************

Bergantung pada saiz, otot paling kuat di tubuh manusia ialah lidah.

************************************************************

Apabila anda bersin, seluruh fungsi badan anda berhenti termasuk
jantung.

************************************************************

Bayi lahir tanpa tempurung lutut hinggalah ia berusia 2-6 tahun.

************************************************************

Secara purata, orang yang mempunyai tangan kidal hidup 9 tahun
lebih pendek.

************************************************************

Kanak-kanak membesar lebih cepat di musim panas.

************************************************************

Perut memerlukan 1 jam untuk menghadam susu lembu.

************************************************************

Orang yang berambut perang punyai lebih banyak rambut dari yang
berambut hitam.

************************************************************

Jika anda buta sebelang mata, anda hanya kehilangan 1/5
penglihatan, tetapi anda akan hilang langsung deria menjarak.

************************************************************

Hidung dan telinga akan terus membesar sehingga anda mati.

************************************************************

Purata setiap kulit kepala ada 100,000 helai rambut. (Kecuali
orang botak lerr)

************************************************************

Purata setiap tahun manusia mengelipkan mata sebanyak 6,205,000

************************************************************

Jika diukurpanjang bulu mata yang gugur sepanjang hidup seseorang
manusia ialah 30 meter.

************************************************************

Tengkorak anda terdiri 29 jenis tulang.

************************************************************

Orang Mesir purba mencukur bulu kening mereka untuk berkabung
di atas kematian kucing mereka.

************************************************************

Setelah anda mati, tubuh anda akan mula mengecut dan ini mencipta
satu ilusi seolah-olah rambut dan kuku terus panjang.

************************************************************

Rambut dan kuku adalah dari satu bahan.

************************************************************

Seorang manusia boleh menyedut sehingga 4 liter udara, tetapi
hanya 5% saja yang digunakan.

************************************************************

Luas kulit manusia ialah 6.5 kaki persegi.

************************************************************

15 bilion sel darah manusia musnah setiap saat.

************************************************************

Buah pinggang menghasilkan insulin

************************************************************

80 peratus tubuh manusia adalah air

************************************************************

Jantung manusia membuat tekanan yang cukup untuk mengepam darah
sehingga 30 kaki.

************************************************************

Anda dilahirkan dengan 300 tulang. Apabila anda dewasa, anda
cuma ada 206 tulang.

************************************************************

Tulang peha manusia lebih kuat dari batu konrit.

************************************************************

Jika dicampur, panjang urat dalam seseorang manusia ialah 72 km.

************************************************************

Secara purata, setiap jantung manusia mengepam sebanyak 3000 kali
sepanjang hayatnya dan mengepam 48 juta galen darah.

************************************************************

Dalam sehari, manusia akan bernafas sebanyak 23,040 kali.

************************************************************

Darah manusia mengalir sejauh 96,540 km setiap hari.

************************************************************


Umum


Kapal Titanic bergerak selaju 22 knots ketika ia berlanggar dgn
bungkah ais.

************************************************************

Air minuman 7-up dicipta pada tahun 1929. '7' dipilih kerana
pada asalnya ia mengandungi 7 auns air manakala 'up' pula kerana
buihnya yang naik ke atas.

************************************************************

Doktor gigi menasihatkan kita supaya menyimpan berus gigi
jauh 6 kaki dari toilet untuk mengelak percikan air jamban tu
bila kita flush.

************************************************************

Pada zaman Rom purba, orang yang hidungnya bengkok dianggap
bakal seorang pemimpin.

************************************************************

Diet Coke mula dicipta pada tahun 1982.

***********************************************************

Cecair di dalam kelapa boleh digunakan untuk menggantikan plasma
darah.

***********************************************************

Buah strawberi ada lebih vitamin C dari buah oren.

***********************************************************

Sebarang cecair di angkasa berbentuk bulat akibat tekanan graviti

***********************************************************

Kicap adalah bahan terbaik untuk mencuci loyang.

***********************************************************

1 hari di planet Pluto bersamaan dengan 1 minggu di bumi.

***********************************************************

Pasukan polis yg pertama di dunia ditubuhkan di Perancis pd
tahun 1667

***********************************************************

Perang terpendek ialah diantara Zanzibar dan England pada 1896.
Zanzibar menyerah kalah selepas 38 minit.

***********************************************************

Setiap dari kita menghasilkan 3.5 pound sampah setiap hari dan
kebanyakannya ialah kertas.

***********************************************************

Tiada kertas yg boleh dilipat lebih dari 7 kali. try ler
keme dah terai memang tak boleh

***********************************************************

Seorang dari 4 rakyat Amerika Syarikat pernah muncul di kaca tv.

***********************************************************

Rakaman suara yang pertama di dunia dibuat oleh Thomas Edison
pada 1877 dan rakamanya ialah' Mary had a little lamb'

***********************************************************

Hobi yg paling banyak mengeluarkan duit ialah berkebun.

***********************************************************

Pokok Oak tidak berbuah melainkan ia telah berusia lebih 50 tahun.

***********************************************************

Kebanyakan vitamin C pada buah ialah di kulitnya.

***********************************************************

Pin bowling hanya perlu mengiring 7.5 darjah untuk jatuh.

***********************************************************
Produk pertama yang menggunakan bar kod ialah Wringleys gum.

***********************************************************

Raja (King) Heart dalam daun terop satu-satunya raja yang
tak ada misai.

***********************************************************

Kerusi elektrik dicipta oleh seorang doktor gigi.

***********************************************************

Setiap galen air laut ada 1/4 paun garam

***********************************************************

American Airlines menjimatkan sebanyak US40,000 pada tahun 1987
tidak lagi meletakkan buah zaitun pada setiap hidangan salad
di tempat penumpang kelas 1

***********************************************************

Kapalterbang Jumbo menggunakan 4,000 galen minyak untuk terbang.

***********************************************************

Planet Venus adalah satu satunya planet yang berputar mengikut
arah jam.

***********************************************************

CD pertama yang dikeluarkan ialah di US olah Bruce Springsteen
(Born in USA)

***********************************************************

Kanak-kanak belajar tentang hidup lebih banyak dari TV dari yang
lain

***********************************************************

Purata setiap kanak2 menghabiskan waktu selama 28 jam menonton tv,
2 kali lebih banyak dari masa yang dihabiskkan di sekolah.

***********************************************************

Jika anda kuncikan lutut anda sambil berdiri untuk beberapa jam,
anda akhirnya akan pengsan.

***********************************************************

Novel Tom Sayer adalah novel pertama yang dihasilkan menggunakan
mesintaip.

***********************************************************

Kebanyakan habuk di rumah adalah dari sel kulit yang dah mati

***********************************************************

Pemilik pertama Syarikat rokok Malboro mati akibat kanser
paru-paru.

***********************************************************

Matematik/Perkataan

37,037 didarabkan dengan sebarang nombor dari 1 - 9, kemudian darabkan
dengan 3, jawapannya pasti sama dengan nombor yang anda pilih.
Misalanya, 37,037 X 4 X 3 = 44444

***********************************************************

Jika anda darabkan 111,111,111 dengan 111,111,111 anda akan dapat
jawapan 12345678987654321

***********************************************************

Perkataan utk polis 'Cop' berasal dari perkataan 'Constable of Patrol'
di England.

***********************************************************

Perkataan Jepun 'Karaoke' bermaksud 'Orkestra Kosong'

***********************************************************

Perkataan 'Good-bye' asalnya dari perkataan 'God be with you'

***********************************************************

'So Long' berasal dari perkataan Arab ' Salam '

***********************************************************

Perkataan 'racecar' dan 'kayak' jika diterbalikkan adalah sama.

***********************************************************

Nama semua benua bermula dan berakhir dengan huruf A

***********************************************************

Perkataan 'checkmate' berasal dari bahasa parsi 'shah mat'
yang bermaksud 'raja dah mati'

***********************************************************

Nama yang paling banyak digunakan di dunia ialah Mohammad

***********************************************************

Orang


Angkasawan Neil Armstrong mula menjejakkan kaki di bulan
dengan kaki kiri.

***********************************************************

Pemain bolakeranjang Micheal Jordan menerima bayaran tahunan
dari syarikat kasut Nike lebih banyak dari keseluruhan
gaji pekerja kilang Nike di Malaysia.

***********************************************************

Nama paling panjang di dunia ialah 'Adolp Blaine Charles David
Earl Frederick Gerald Hubert Irvin John Kenneth Lloyd Martin Nero
oliver Paul Quincy Randolph Shermasn Thomas Uncas Victor William
Xerxes Yancy Zeus Wolfeschlegelsteinhausenbergerdorft Senior'

***********************************************************

Gunting dicipta oleh Leonardo Da Vinci

***********************************************************

Nama sebenar Tina Turner ialah Annie Mae Bullock

***********************************************************

Walt Disney amat takut dengan tikus

***********************************************************

Bunyi E.T berjalan dibuat dengan meramas agar-agar dalam tangan

***********************************************************

Gula mula dibubuh dalam Chewing gum oleh seoran doktor gigi,
William Semple

***********************************************************
Kertas dicipta pada abad kedua di China

***********************************************************


Rekod


Mengikut buku Guiness Book of Records, restoran yg menyediakan
hidangan terpantas di dunia ialah restoran Karne Garibaldi di
Guadalajara, Mexico. Pesanan makanan anda akan sampai dalam masa
13 saat.

***********************************************************

Roller Coaster yang terpantas di dunia ialah di West Millen,
Pennsylvania, Amerika dengan kelajuan 129 km sejam.

***********************************************************

Penaip terpantas di dunia menaip 211 perkataan seminit.

***********************************************************


Kapal terpantas di dunia seberat 112 tan dan bergerak dlm
kelajuan 164 km sejam.

***********************************************************

Bandaraya moden yang pertama di dunia yg mencapai penduduk
1 juta orang ialah London pada tahun 1811

***********************************************************

New Zealand adalah negara pertama di dunia yang membenarkan
perempuan mengundi.

***********************************************************

Kebanyakan orang mempunyai tahap IQ 90 - 109, William James Sidis disahkan
sebagai manusia yang punyai IQ tertinggi di dunia iaitu diantara
250 - 300. Pada usia 18 bulan beliau boleh membaca akhbar New York times,
Pada usia 2 tahun dia belajar bahasa latin, pada usia 3 tahun
dia belajar bahasa Greek. Setelah dewasa dia boleh menguasai
lebih 40 bahasa di dunia. Dia menghabiskan sebahagian besar hidupnya
dengan bertukar kerja dari satu tempat ke satu tempat sebagai
kuli biasa.

***********************************************************

Angel falls di Venezuela adalah air terjun tertinggi di dunia
pada ketinggian 3,212 kaki.

*************************************************************

Syarikat keretapi India mempunyai perkerja teramai di dunia,
iaitu lebih sejuta pekerja.

*************************************************************

Bunga terbesar di dunia ialah Rufflesia, membesar sehingga 10 kaki.

*************************************************************

Pokok terbesar di dunia ialah sejenis pokok yang bernama
'The General Sherman Tree'. di Sequola National Park. Setinggi
275 kaki dan 37 kaki lebar.

*************************************************************

Olympus Mons, sebuah gunung berapi yang terdapat di planet marikh
adalah gunung berapi yang terbesar yang pernah dijumpai di cakrawala.
Seluas 595 km dan setinggi 24 km.

*************************************************************

Jupiter, planet ke lima dari matahari, adalah planet terbesar sekali.
Ianya dua kali ganda lebih besar dari gabungan kesemua planet yg lain.

*************************************************************

Kura-kura terbesar yang pernah ditemui ialah seberat 2,016 paun.

*************************************************************

Objek terbesar yang pernah ditemui dalam loji pembentungan Los
Angeles, Amerika ialah sebuah motosikal.

*************************************************************

Misai terpanjang di dunia ialah 133 1/2 inci yg dimiliki oleh
Kalyan Ramji Sain.

*************************************************************

Permainan Monopoly yang paling lama ialah selama 660 jam.

*************************************************************


Statistik


Pada suhu 40%C, seseorang akan kehilangan 14.4 kalori dengan
bernafas.

*************************************************************

3000 dari 1 juta rakyat Amerika menjadi penghisap rokok setiap tahun.
Kebanyakan darinya adalah kanak-kanak.

*************************************************************

Jika anda cuba untuk mengira jumlah keseluruhan bintang yang ada
dilangit dengan kadar 1 bintang satu saat, anda memerlukan masa
3000 tahun untuk mengira kesemuanya.

*************************************************************

Purata setiap orang akan menghabiskan masa selama 2 minggu dari
keseluruhan hidupnya untuk menunggu lampu trafic bertukar.

*************************************************************

Lebih 2500 orang yang tangan kidal mati di seluruh dunia akibat
menggunakan peralatan utk tangan kanan.

*************************************************************

Hanya 1 dari 2 billion manusia yang akan hidup lebih dari 116 tahun.

*************************************************************

Anda berkongsi haji jadi bersama-sama 9 juta orang lain di seluruh dunia.

*************************************************************

Lebih kurang 0.7 % penduduk dunia mabuk setiap detik.

*************************************************************

Purata kita tidur 24 tahun dari keseluruhan hidup kita

*************************************************************

Janggut manusia mengandungi 7000 hingga 15,000 bulu.

*************************************************************

Rambut, 70% lebih mudah diguntig jika ianya direndam dulu dengan
air suam selama 2 minit.

*************************************************************

Peningkatan jumlah kereta di dunia 3 kali lebih banyak dari
jumlah kadar kelahiran manusia.

*************************************************************

Filem animasi Tarzan, dibuat oleh seramai 1,175 pelukis animasi
dan mengambil masa 3 tahun untuk siap.

*************************************************************

Secara purata, seseorang manusia menelan 8 labah-labah sepanjang
hidupnya.

*************************************************************

Kira-kira 17% manusia adalah tangan kidal. Sama seperti gorila dan
chmpanzees.

*************************************************************

Menghantuk kepala anda ke dinding akan membakar kalori sebanyak 150
sejam.

*************************************************************

Purata setiap wanita menggunakan 6 paun gincu sepanjang hidupnya.

*************************************************************

Bagi setiap seorang manusia, ada satu juta semut.

*************************************************************

Berat bau ialah lebih kuang 760 nanograms.

*************************************************************

Bumi mengalami 50,000 kali gempa bumi setiap tahun

*************************************************************

Memandu dengan kelajuan 121 km sejam, anda memerlukan masa selama
258 hari untuk mengelilingi lingkaran planet saturn.

*************************************************************

Beg udara di kereta akan meletup pada kelajuan 322 km sejam.

************************************************************

1/3 penyakit kanser ada kaitan dengan matahari.

************************************************************

Ada 1000 kimia dalam secawan kopi.

************************************************************

7 bilion kabus diperlukan untuk memenuhi satu sudu

************************************************************

Berat Bungkah ais batu di kutub di dunia ialah 20 juta tan.

************************************************************

Purata setiap manusia meludah sebanyak 25,000 kali sepanjang
hidupnya, boleh memenuhi dua buah kolam renang.

************************************************************

Otak anda seberat 3 paun, semuanya air kecuali 10 aun.

************************************************************
Jika anda bahagikan tanah di bumi kepada semua manusia, secara purata
setiap manusia akan dapat 100 kaki persegi.

************************************************************

Purata setiap orang membuat 1,140 panggilan talipon setahun.

************************************************************

Di abad pertama, 1/3 penduduk dunia memeluk Islam

************************************************************

75% surirumah di Amerika Syarikat menguruskan kewangan di rumah

************************************************************

1/4 dari tulang anda adalah di kaki

************************************************************

Kuku jari tangan tumbuh 4 kali lebih cepat dari kuku kaki.

************************************************************

Bersin anda dikeluarkan dengan kelajuan 161 km sejam.

************************************************************

Berat bumi ialah 6,588,000,000,000,000,000,000,000,000 tan

************************************************************

Purata setiap orang bermimpi 1,460 kali setahun

************************************************************

Mimpi adalah dalam hitam putih dan bukan berwarna

************************************************************

Purata setiap orang ketawa 15 kali sehari

************************************************************

Sejak 3500 tahun, darinya hanya 230 tahun saja dunia aman tanpa perang.

************************************************************

Manusia bergayut di talipon purata 2 tahun dari sepanjang hidupnya

************************************************************

Apabila gelas pecah, kelajuan serpihannya yang berterbangan ialah
4827 km sejam.

************************************************************

Pada 1980, Hospital Las Vegas menggantung pekerjanya yang bertaruh
bila seseorang pesakit itu akan mati.

************************************************************

Di Utah, adalah menyalahi undang - undang jika bersumpah di hadapan
mayat.

************************************************************

1 dari 7 orang di Manhattan berjalan kaki ke pejabat.

************************************************************

Kacang adalah salah satu dari bahan di dalam dynamite.

************************************************************

Sekarang ada 6 bilion penduduk dunia, pada tahun 1900 cuma ada
1.6 bilion sahaja.

************************************************************

Planet Neptune belum lagi melengkapkan putarannya mengelilingi
matahari sejak ia mula ditemui pada 1846. Oleh kerana ia mengambil
masa 155 tahun untuk melengkapkan pusingan, ianya hanya akan
berlaku pada tahun 2011

*************************************************************

Lagu kebangsaan yang paling pendek ialah Jepun dengan hanya
4 baris perkataan.

*************************************************************

Kepulauan Falkland mempunyai jumlah penduduk seramai 2000 orang,
tetapi jumlah kambing biri-biri di negara itu ialah 700,000 ekor.
Nisbahnya 1 orang - 350 kambing

*************************************************************

Teleskop dicipta pada tahun 1608 oleh seorang pembuat cermin mata.

*************************************************************

Sehingga tahun 1820, semua saintis menyangka alam semesta berusia
6000 tahun. Kini telah diketahui bahawa alam semesta sebenarnya
telah berusia 15 bilion tahun.

*************************************************************

Hanya 4 % dalam alam semesta yang boleh kita lihat

*************************************************************

Ketika zaman dinasor tak ada rumput. Rumput mula muncul menjalar
dari pokok buluh 24 juta tahun lalu.

Monday, November 23, 2009

Dialog 3 Sekawan

Beruang : "sekali je aku mengaum, seluruh hutan menggigil

Singa : "ek eleh, sekali je aku mengaum semua belantara ketakutan.

Babi kata: "Wa La Weh.... sekali je aku batuk, satu dunia panik!!

Sunday, November 22, 2009

Salam


Welcome to my blog.

Harbour Lights